کزاز یک باکتری غیر هوازی است که درون بافتهای قسمتی از بدن، سمی عصبی را تولید می‌کند که این باکتری در زخم‌های کثیف و یا آلودگی بند ناف ایجاد می‌شود. این نوع بیماری قابلیت انتقال از یک فرد مبتلا به یک شخص سالم را دارد بنابرین بیشترین عامل ابتلا به کزاز محیط‌های کثیف است. باکتری‌ای که این بیماری را به وجود می‌آورد در خاک و کود و گرد و غبار یافت می‌شود که با وارد شدن به بدن از طریق قسمت شکاف بر روی پوست و سوراخ ایجاد شده در آن و یا سوختگی‌ها، به داخل بدن خود را تکثیر می‌کند و در نهایت با انتشار سمی که دارد به اعصاب و مراکز نخاعی سپس به مغز منتقل می‌شود.

واکسن کزاز Testanus Vaccines بدن را از عفونت باکتریایی کزاز محافظت می کند و از جمله واکسن های توصیه شده برای بزرگسالان و کودکان می باشد. کزاز باعث اسپاسم در عضلات می شود که بسیار دردناک می باشد و می تواند منجر به مرگ فرد شود. کزاز قابل انتقال بین اشخاص نمی باشد بلکه کزاز از طریق بریدگی یا زخم می تواند به وجود بیاید. آب، کود و غبار از جمله رایج ترین چیزهایی  هستند که حاوی باکتری کزاز می باشند. داروی واکسن کزاز باعث شده تا این بیماری قابل پیشگیری باشد.

افراد در هر سنی می توانند به کزاز مبتلا شوند اما این بیماری بخصوص در نوزادان تازه متولد شده و مادران آنها وقتی که مادران از واکسن ، توکسوئید کزاز محافظت نمی شوند ، شایع و جدی است.

کزاز که در دوران بارداری یا در طی ۶ هفته از پایان بارداری اتفاق می افتد “کزاز مادر” نامیده می شود ، در حالی که کزاز در ۲۸ روز اول زندگی رخ می دهد “کزاز نوزاد” نامیده می شود. در صورتی که باکتری کزاز وارد بدن شود از طریق خون بر روی سیستم عصبی تاثیر می گذارد و برای همین در صورت ابتلا، فرد با علائمی رو به رو می شود. علائم کزاز در اثر سم تولید شده توسط باکتری های کزاز ایجاد می شود که از جمله آن ها می توان به سردرد، بی قراری و تحریک پذیری، سفتی عضلات، تعریق، مشکل در بلعیدن به دلیل سفتی عضلات فک، تپش قلب و فشار خون اشاره کرد.

واکسن کزاز پادتن های ضد اگزوتوکسین را در بدن تولید می کند تا از پیشروی کزاز جلوگیری کند. در صورتی که تمامی مراحل واکسیناسیون را انجام داده باشید بدن شما به مدت ۱۰ سال در مقابل این باکتری در امان خواهد ماند.

واکسن کزار

کزاز نوزادی معمولاً به دلیل عفونت های ناف رخ می دهد. در صورت وجود شرایط بی هوازی ، اسپور جوانه می زند. این باکتری ها سموم بسیار قوی تولید می کنند که بیشتر آنها از طریق جریان خون و سیستم لنفاوی در بدن پخش می شوند.

سموم در چندین مکان در سیستم عصبی مرکزی از جمله صفحات انتهایی حرکتی محیطی ، نخاع و مغز و همچنین در سیستم عصبی سمپاتیک عمل می کنند. سم کزاز با تداخل در ترشح کننده های عصبی و جلوگیری از تکانه های بازدارنده ، باعث بروز تظاهرات بالینی معمول کزاز می شود. این امر منجر به انقباض و اسپاسم عضلانی بدون مخالفت می شود. ممکن است تشنج رخ دهد و سیستم عصبی خودمختار نیز تحت تأثیر قرار گیرد.

کزاز یک سندرم بالینی است بدون آزمایشات آزمایشگاهی تأییدی. علائم مشخص کزاز انقباضات دردناک عضلانی است ، در درجه اول عضلات ماساژ و گردن و در درجه دوم عضلات تنه. اولین علامت شایع کزاز در کودکان بزرگتر و بزرگسالان سفتی شکم است ، اگرچه سفتی گاهی اوقات محدود به منطقه آسیب است. اسپاسم های متداول رخ می دهند که اغلب توسط محرک های حسی ایجاد می شوند. ممکن است سابقه آسیب دیدگی یا درگاه آشکار ورود وجود نداشته باشد. پزشکان به ندرت ارگانیسم را از محل عفونت بازیابی می کنند.

اثرات جانبی واکسن کزاز

به خاطر داشته باشید در صورتی که باکتری کزاز وارد بدن شما شود مشکلات بسیاری را برایتان رقم میزند بنابراین پزشک این واکسن را برای شما تجویز کرده است زیرا او با توجه به شرایط پزشکی شما قضاوت کرده است که سود واکسن کزاز برای شما بیشتر از عوارض آن خواهد بود و بسیاری از افرادی که از این واکسن استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند.

از جمله عوارض جانبی واکسن کزاز می توان به درد، قرمزی و یا تورم در محلی که تزریق انجام شده اشاره کرد.

در برخی موارد ممکن است بعد از تزریق این واکسن فرد با علائمی همچون تب، خستگی، از دست دادن اشتها، سردرد یا بدن درد، درگیری در نوزادان و کودکان خردسال، حالت تهوع ، استفراغ یا اسهال رو به رو شود.

موارد احتیاط داروی واکسن کزاز

اگر در سابقه پزشکی خود حساسیتی به داروهای توکسوئید دارید حتما به پزشک اطلاع دهید .

افرادی که سابقه بیماری اختلالات انعقادی، عفونت حاد یا کاهش تعداد پلاکت را دارند نباید از این دارو استفاده کنند.

افراد بسیاری وجود دارند که به آلومینیوم حساسیت دارند در صورتی که شما نیز جزء آن دسته از افراد هستید بهتر است از فرم مایع واکسن کزاز استفاده کنید تا دچار مشکلات و آسیب نشوید.

برای درمان بسیاری از بیمارها از پادزهر باید استفاده کرد، کزاز نیز از این قضیه مستثنی نیست و برای درمان آن باید از پادزهر کزاز استفاده شود.

انواع و برنامه های واکسن کزاز

برای افراد بزرگسالی که باکتری کزاز وارد بدنشان می شود، در قسمت عضله دلتوئید(شانه) تزریق را انجام می دهند اما در کودکان و نوزادان واکسن کزاز را به بازو یا ران تزریق می کنند. واکسنی که افراد دریافت می کنند به عواملی همچون سن و وضعیت اشخاص بستگی دارد. چهار نوع واکسن وجود دارد که شما را کزاز محافظت می کند و بسته به شرایط شما تزریق می شود که این چهار نوع شامل موارد زیر می باشد:

واکسنDTaP به نوزادان و کودکان خردسال تجویز می شود. این واکسن اشخاص را از دیفتری ، کزاز و سیاه سرفه (سرفه سیاه) محافظت می کند.

واکسن DT برای نوزادان و کودکان خردسال است که واکنش بدی نسبت به واکسن سیاه سرفه نشان داده. فقط از دیفتری و کزاز محافظت می کند.

واکسنTdap به کودکان بزرگتر و بزرگسالان داده می شود. از دیفتری ، کزاز محافظت می کند. و سیاه سرفه.

واکسنTd تقویت کننده برای کودکان بزرگتر و بزرگسالان است که فقط از دیفتری و کزاز محافظت می کند.