واکسن "کوو ایران برکت" که حاصل کار محققان ایرانی است بتازگی مجوز مصرف را با اتکا به دانش بومی دریافت کرد و ایران به یکی از ۶ کشور تولیدکننده واکسن کرونا در جهان تبدیل شد.

دردسامبر ۲۰۲۰، آزمایش‌های انسانی بر روی اولین نمونهٔ داخلی واکسن کووید-۱۹ در ایران آغاز شد. طبق گفته ستاد اجرایی فرمان امام، در صورت اینکه مراحل تست واکسن با موفقیت به پایان برسد، تولید واکسن توسط یکی از شرکت‌های تابع آن به نام شفا فارمد می‌تواند به ۱۲ میلیون دوز در ماه برسد.فناوری تولید این واکسن بر اساس واکسن غیرفعال است. به عبارت دیگر، «این واکسن از ویروس کرونایی ساخته شده‌است که توسط مواد شیمیایی ضعیف یا کشته شده‌است که شبیه به نحوهٔ ایمن‌سازی واکسن فلج اطفال است.» ماشین آلات و تجهیزات خط تولید ساخت این واکسن در پنج مرحله از چین وارد شده است.

در تاریخ ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰، نخستین محصول تولید انبوه واکسن ایرانی کرونا به نام «کوو ایران برکت» در فاز یک کارخانه تولید واکسن ستاد اجرایی رونمایی شد. از این رو ۲ خط صنعتی که خط اول تولید آماده شده و خط دوم هم در حال آماده شدن است، راه اندازی شده‌است و تا پایان شهریور ماه امسال (با احتساب ظرفیت سه میلیون دوز خط اول) توان عرضه ۲۰ میلیون دوز واکسن ایران برکت در ماه ایجاد می‌گردد.به گفته حسن جلیلی، مدیر پروژه تولید واکسن «کوو ایران برکت»، تاکنون ۱۲ کشور جهان از جمله کشورهای آسیایی، آمریکای جنوبی و یک کشور اروپایی متقاضی این واکسن بوده اند.

دکتر عبدلی، فناور واکسن کووبرکت و دانشیار گروه ویروس‌شناسی انستیتو پاستور ایران، درباره ی تاثیر واکسن ایرانی کووبرکت بر روی ویروس دلتا این چنین گفت:

تحقیقاتمان در این زمینه را هم شروع کرده‌ایم، اما نمی‌توان از حالا درباره آن نظر قطعی داد، ما به محض پایان یافتن آزمایش‌ها، حتما نتیجه را از طریق شما به مردم اطلاع‌رسانی خواهیم کرد. درباره زمان مشخص‌شدن نتیجه هم نمی‌شود تاریخ دقیقی را تعیین کرد و باید روال علمی آن طی شود، شاید بیش از یک‌ماه زمان نیاز داشته باشیم». با این حال، از او می‏خواهم نظر شخصی‌اش را به عنوان فناور کووبرکت دراین‌باره اعلام کند و او می‌گوید: «با توجه به این‌که کووبرکت مبتنی بر ذره ویروسی است و همه آنتی‌ژن‌ها را در خود دارد، احساس و پیش‌بینی شخصی من این است که می‌تواند در برابر همه واریانت‌های ویروس، نسبت به سایر واکسن‌ها بهترین پاسخ را داشته باشد و ان‌شاءا... در برابر واریانت هندی هم همین‌طور خواهد بود».

واکسن «کوو ایران برکت» مجوز مصرف را در تاریخ ۲۳ خرداد ۱۴۰۰ بدست آورد. این خبر را سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد.سعید نمکی، آنرا کم عارضه‌ترین واکسن جهان معرفی کرده‌است.