داشتن صورتی آفتاب سوخته یا پر از لک‌های ناشی از آفتاب، برای هر فردی فارغ از جنسیت و سن و سال، ناراحت کننده است. در فصل تابستان پرتوهای خورشید مستقیم به پوست می‌تابند و قرار گرفتن در معرض این اشعه‌ها بدون محافظت، باعث ایجاد آسیب‌های جدی پوستی و سلامتی در افراد می‌شود.

گرچه در این فصل معمولاً آقایان بیشتر از بانوان بیرون از خانه حضور دارند، اما متأسفانه اهمیت کمتری به محافظت از پوست خود در برابر آفتاب می‌دهند. یکی از دلایل مرگ و میر بالاتر آقایان در اثر سرطان‌های پوستی نسبت به خانم‌ها (بیش از دو برابر) هم بی توجهی آقایان نسبت به مصرف ضدآفتاب و محافظت از پوست در برابر اشعه‌های مضر آفتاب است. اما با این وجود، هنوز هم در مصرف ضدآفتاب‌های مردانه سهل انگاری می‌شود.

مواد تشکیل‌دهنده کرم‌های ضدآفتاب به دو روش از پوست محافظت می‌کنند. آنها یا پرتوهای ماورای بنفش خورشید را جذب و راه عبور آن را مسدود کرده یا اینکه پرتوهای ماورای بنفش را منعکس و متفرق می‌کنند. کرم‌های ضدآفتاب بر اساس میزان توانایی آنها در جذب و دفع پرتوهای ماورای بنفش درجه‌بندی می‌شوند که میزان حفاظت در برابر خورشید یا SPF نام دارد.

درجه SPF نشان‌ دهنده این امر است که مصرف کننده آن قبل از اینکه دچار آفتاب سوختگی بشود، تا چه حد می‌تواند زیر نور آفتاب بماند. برای مثال شما می‌توانید بدون استفاده از کرم ضدآفتاب ۱۰ دقیقه زیر نور خورشید باقی بمانید و احساس سوختگی نکنید. هنگامی که از کرم ضدآفتاب استفاده می‌کنید، می‌توانید زمان ۱۰ دقیقه را ضرب در میزان SPF کرم کنید و به مقدار زمان به دست آمده زیر آفتاب بمانید. اگر SPF کرم شما ۱۵ باشد به این معناست که شما ۱۵۰ دقیقه یا ۲ ساعت و نیم می‌توانید در آفتاب بمانید. اگر پس از مدتی مجددا از کرم استفاده کنید، میزان محافظت آن بیشتر می‌شود اما در مقدار زمان ایمن آن تاثیری ندارد.

 

men sunscreen

بر اساس آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت، در هر ساعت یک نفر بر اثر ابتلاء به سرطان ملانوما (نوعی سرطان پوست که قرار گرفتن در معرض آفتاب احتمال ابتلاء به آن را افزایش می‌دهد) از دنیا می‌رود. علاوه بر داشتن پیش زمینه ژنتیکی، قرار گرفتن بدون محافظت کافی در معرض آفتاب یکی از مهمترین دلایل ابتلاء به ملانوما است. وقتی بدون ضدآفتاب در تماس مستقیم با اشعه‌های مضر UVA و UVB قرار می‌گیرید، احتمال ابتلاء به بیماری‌های پوستی تا چندین برابر افزایش پیدا می‌کند.

عدم استفاده از کرم ضد آفتاب باعث ابتلاء به سرطان پوست، ایجاد لک، ضایعات پوستی و چین و چروک و … می‌شود. اگر دو نیمه صورت راننده‌های ترانزیت کهنه کار را با هم مقایسه کنید می‌بینید سمت چپ صورت که رو به پنجره بوده و بیشتر در معرض نور خورشید قرار داشته است به مراتب چین و چروک و مشکلات پوستی بیشتری نسبت به نیمه سمت راست دارد.

استفاده دائم و روزانه از کرم‌های ضدآفتاب، مهم‌ترین اصل برای مراقبت از پوست و داشتن ظاهری سالم و جذاب است. در صورتی که از کرم‌های ضدآفتاب مناسب استفاده نمی‌کنید، مصرف سایر کرم‌های بهداشتی نمی‌تواند تأثیر چندانی در جلوگیری از ایجاد چین و چروک‌های پوستی و یا رفع لک‌های تیره داشته باشد. اکثر خانم‌ها روتین پوستی روزانه‌ای برای مراقبت از پوست خود دارند، اما آقایان ترجیح می‌دهند از محصولاتی استفاده کنند که علاوه بر تغذیه پوست، از آنها در برابر آلودگی‌های محیطی و آفتاب محافظت می‌کنند.

برای اینکه در فصل تابستان کمترین آسیب به پوست و سلامتی شما وارد شود، حتماً نکات زیر را رعایت کنید؛

* تا حد امکان بین ساعات ده صبح تا چهار بعدازظهر از قرار گرفتن در معرض آفتاب خودداری کنید.

* در فصل تابستان لباس‌هایی بپوشید که از قسمتهای بیشتری از پوستتان در برابر آفتاب محافظت کند.

* استفاده از ضد آفتاب مخصوص آقایان را فراموش نکنید. SPF محصولی که انتخاب می‌کنید باید بیشتر از ۳۰ باشد تا احتمال سوختگی و آسیب رسیدن به پوست صورت را به حداقل برساند.

* هر سه تا چهار ساعت، کرم ضدآفتاب را تجدید کنید.

* علاوه بر صورت، از کرم ضدآفتاب روی گردن، دست‌ها و پشت گوش استفاده کنید.

بهترین ضدآفتاب برای آقایان کدام است؟

معمولاً آقایان ترجیح می‌دهند از محصولات کمتری استفاده کنند و از یک کرم، انتظار عملکرد چندگانه دارند. علاوه بر پوشش دهی مناسب کرم ضدآفتاب در برابر پرتوهای مضر خورشید و سایر آلودگی‌های محیطی، مقاومت در برابر تعریق و شستشو و باقی نگذاشتن رد یا رنگ روی صورت از دیگر فاکتورهای مهم در انتخاب ضدآفتاب مناسب برای آقایان به شمار می‌رود.

بسیاری از آقایان از مالیدن کرم ضدآفتاب به صورتشان طفره می‌روند چون اعتقاد دارند این کرم‌ها پوستشان را روشن می‌کنند و پوستشان مانند بانوان به نظر می‌آید ولی این دلیل خوبی برای استفاده نکردن از کرم‌های ضدآفتاب نیست چون بیشتر آقایان در فضای آزاد مشغول به کارند و همین کار در فضای آزاد و در برابر نور خورشید شانس آسیب پوستشان را در برابر این اشعه افزایش می‌دهد. مهندسان، رانندگان، کشاورزان و کارگران آقا از آنجایی که بیشتر در معرض تابش مستقیم خورشید قرار می‌گیرند باید از کرم‌های ضدآفتاب با نمره SPF بالاتری استفاده کنند و در فواصل زمانی کوتاه‌تری نیز آن را روی پوست خود تجدید کنند.